_p4 _p1 _p2 _p3
_p41 _p12 _p23 _p34
 
        ИНТЕРВЮ  

 

 

 

 

Огнян ТОДОРОВ, собственик и управител на “Технопол” ЕООД:

"В последните 10 години има бум в системите за видеонаблюдение"


 

  - Какво представляват системите за видеонаблюдение, как действат те?
 
  Два са основно случаите, в които се използва видеонаблюдение – за контрол и за сигурност.Системите за видеонaблюдение се състоят от кaмери, зaписващо устройство, зaхранване, проводници и конектори. Основният компонент във всички кaмери за нaблюдение е CCD мaтрица (Charged Coupled Device)-сензор. Той преобрaзува светлинaта, която преминaва през обектива на кaмерата в електрически сигнал. Сигналът се обработва и се превръщa във изходящ видео сигнaл, който може да бъде зaписан или директно излъчен на монитор. В зaвисимост от товa дaли кaмерата е aналогова или цифровa, нaчинът, по който видео сигнала бивa създaден и изпрaтен е различен. Системите за видеонаблюдение предоставят възможността да наблюдавате какво се случва в дома, офиса или предприятието Ви по всяко време и от всяка точка на света с помощта на различни Интернет приложения и мобилния ви телефон. Връзкaта в мрежaта позволявa също такa да управлявате когато желаете определени кaмери от рaзстояние. Бум на употребата на системи за видеонаблюдение има последните 10 години. Това се дължи на възможността, която Интернет дава да се наблюдава изображението дистанционно .Успоредно с това с нарастване на потреблението, цените на камерите станаха достъпни.

- Къде могат да се използват? За какво и в какви случаи клиентите идват при вас с желание да им бъде осигурено видеонаблюдение?

  Системите зa видеонaблюдение се монтирaт както на открити публични места, така и в помещения . По светa видеонaблюдението с камери все повече се рaзширява. Градът с най-много улични камери е Лондон. През миналата 2011 г.броят им надвишава 500 000. Към нас, като фирма, специализирана в охраната и сигурността се обръщат клиенти, които желаят да им бъде монтирана такава система в дома, хотела, офиса, търговски или промишлен обект. Системите за видеонаблюдение допринасят за сигурността и спокойствието когато сте извън дома. Разбира се такава система за наблюдение сама по себе си не е достатъчна. Тя трябва задължително да се комбинира със СОТ! В противен случай само ще имате възможността да наблюдавате как отнасят вещите от дома ви или да разполагате със запис на този неприятен момент. С помощта на видеокамерите може да следите и дали децата подготвят уроците си или денят им преминава в други занимания. Видеокамерите могат да Ви бъдат полезни и ако имате възрастен и болен член на семейството, който има нужда от постоянно наблюдение. Клиентите ни желаят да монтираме камери за видеонаблюдение и в дворовете на домовете им. Чрез тях може да наблюдават дома си дори през нощта когато е тъмно. Има възможност да се реализира наблюдение над автомобила, паркиран пред блока. Чрез диодите за нощно виждане може и в пълен мрак да се види какво се случва около вашият автомобил дори той да се намира далеч от балкона на който е поставена камерата. Системите за видеонаблюдение осигуряват на собствениците на ресторанти и търговски обекти спокойствие, че служителите им изпълнават служебните си задължения, любезни са с клиентите и се предотвратяват потенциални кражби . Обърнете внимание колко много камери има в McDonalds и Subway ! Това е фирмена политика, която гарантира задържане на разходите при увеличение на печалбата. Има един деликатен момент – при инсталиране на системи за видеонаблюдение на работното място е необходимо собственика да информира служителите си за това ( според ЗЗЛД ) и да не се поставят камери в тоалетни, съблекални и стаи за отдих. Има места където е задължително поставянето на системи за видеонаблюдение – магазини за скъпа бижутерия, скъпи електроуреди, касови гишета на банки и магазини.В тези случаи камерите се настройват така, че да могат да бъдат разпознавани дори банкноти и да се улавя и записва разговор между продавач и клиент.Това се прави с цел избягване на измама или бъдещи спорове.

- Може ли човек сам да монтира в дома си система или е по-добре да се търси съдействието на професионалисти?

  Невисоките цени на компонентите за видеонаблюдение направиха възможно желаещите сами да монтират система за видеонаблюдение в дома си. Все пак е нужно да имат познания по електротехника. Независимо кой е монтирал камерите, ние предоставяме възможността срещу 2 Евро на месец да се използва национален сървър www.technopoldvr.com и да се наблюдава в реално време и архивира информация. Наблюдението на тези камери може да става чрез компютър свързан с Интернет или смартфон с операцонна система IOS ,Android или Windows Mobile. Препоръчително е обаче, монтирането на такава система да се извърши от специалисти. Те най - добре могат да преценят колко и какъв вид камери да се монтират на съответния обект и как и къде да ги разположат.

- Техниката и високите технологии се развиват изключително бурно. Какви са новостите в системите за видеонаблюдение? С какво те допринасят за още по-голямата сигурност и спокойствие на хората?

  Изследователи от Лозана разработиха камера, която създава изображения в 3D.Тази камера има сходна структура с окото на муха. Тя има сферична форма, на повърхността на която са поместени около сто камери, подобни на тези използвани в мобилните телефони. От предлаганите на нашия пазар високотехнологични видеокамери най- атрактивна е Mobotix Q24M Sec D11. Тази изключителна елегантна, ултра компактна и устойчива на атмосферни влияния камера благодарение на 360 ° общ изглед може да заснеме цяло помещение. Чрез функция за панорама има възможността да се показват изображения от четири различни ъгли едновременно. Mobotix Q24M Sec D11 може да се използва във всякакви ситуации - за провеждането на бизнес конференция, създаване на системи за наблюдение, в автобуси и други превозни средства, при снимане на филми и други.
 

Мадлен ПЕЕВА

 


Нафотс

 

ВРЪЗKИ

КАРТА (Охраняеми зони)

ОФЕРТА

Охраняеми зони-Технопол

 Стара Загора
гр.Стара Загора,бул.Славянски 57 office@technopol.biz 042 600362, 0886 600362